Eterična ulja

Usporedba Young living i Edens garden eteričnih ulja

Već sam 7 mjeseci vjerna Young living (YL) eteričnim uljima i ostalim proizvodima. Od prvog dana zaljubljena sam u njih. Ali, kako sve ima svoje prednosti i mane odlučila sam isprobati i druga ulja.

YL je ponosan na svoj Seed to seal standard, u kojem garantiraju da je proizvodnja kontrolirana od sjemena do bočice. Kažu da su jedini koji imaju 100 posto provjerena ulja. Međutim, i drugi to kažu. Ako ću vjerovati YL, onda mogu i drugima.

Ulja su stvarno jaka, dosta je jedna kapljica u difuzoru da ih osjetimo u dnevnom prostoru, tako da se tu u neku ruku “štedi” novac.

Ono što me natjeralo da isprobam druga ulja je cijena. Najskuplji su od svih na tržištu. Istraživala sam puno, i otkrila da je cijena takva zbog marketinga. Njihova je strategija takozvani multi-level marketing. To nije piramida, ali slično kao u piramidi, netko reklamira proizvode, kupi ih druga osoba, ona dalje reklamira, pa ih kupi treća i tako se posao širi. Nije piramida jer onaj treći moze postići viši nivo od prvog. Zbog svih tih žena (i ponekog muškarca), cijena je veća. Treba platiti sve te “plaće”, koje mogu biti i nekoliko tisuća eura ili više.

 

Ulja koja sam prva isprobala su Pranarom. Ona se mogu kupiti u ljekarni. Malo jesu rijeđa od YL ulja, ali miris lavande je bio isti, kao i limuna. Za čišćenje smatram da je taj limun i više nego dobar. Cijena mu je duplo manja, a stvarno je apsurd platiti 13 eura za ulje koje ću potrošiti na ribanje kuhinje.

 

Međutim, kako su recenzije na internetu govorile da ta ulja nisu jednako kvalitetna kao YL, odlučila sam isprobati još neka i odabrala Edens garden.

 

Edens grden (EG) ima duplo manju cijenu od YL ulja. Poštarina je slična, ali ulja dolaze iz Amerike, za razliku od YLa, čija dolaze iz Dugopolja. Shodno tome, ulja sam čekala 5 tjedana, da, 5 TJEDANA! YL dođe za 2 dana. Osim toga, morala sam platiti 25 posto carinu, koju su zaračunali i na vrijednost poštarine, što je po meni apsurd. Plus dodatni trošak bila je i poštarina našoj pošti od 58 kn jer su mi dostavili pismo u kojem me obavještavaju da priložim račun za carinu. Na kraju ulja koštaju 20 posto manje.

Moje laičko iskustvo je da su EG ulja kvalitetna kao i YL ulja, mirišu jednako. Dovoljna je jedna kap. Jako sam zadovoljna s njima, ali neću ih više naručivati jer me zanima gdje su moja ulja stajala tijekom 5 tjedana. Na toplom ulja brže hlape.

 

Osim svega gore navedenog, i EG i YL imaju sustav nagrđivanja kupaca. EG sustav mi se više sviđa, jer nisi obavezan kupovati proizvode svaki mjesec, te sakupljanjem bodova umanjuješ svoju slijedeću narudžbu. YL te nagrađuje samo ako svaki mjesec procesuiraš svoju Essential rewards narudžbu, gdje ti se iznos kupovine vrača u bodovima. Bodove kasnije mijenjaš za proizvode u takozvanoj Quck order kupovini, što znači da plačaš sam poštarinu. I to se isplati, jer si na taj način priuštiš proizvode koji su skupi i vjerojatno ih ne bi sam kupio.

 

Za sada ostajem vjerna YL uljima!