jednostavnoslatko

Pahuljice od cimeta ili kakaa

Već neko vrijeme razmišljam o pečenju vlastitih domaćih pahuljica za doručak. Ideja mi je bila napraviti nešto fino, jesensko s cimetom, i našla sam super recept za tako zvane “Cinnamon Toast Crunch”. Osim toga, svi volimo fine hrskave pahuljice s kakaom za doručak, tako da sam prilagodila recept i za ljubitelje čokolade. Recept je od 160 g brašna, u originalnom receptu je navedeno da je za 6 porcija, ali sve ovisi koliko ste gladni 🙂 ja bi rekla da od količine tijesta po receptu ispadne 5 porcija pahuljica. Recept je ultra jednostavan, jedino tijekom pečenja treba paziti da se rubni dijelovi ne prepeku te postepeno vaditi dio po dio pečenih pahuljica.

Pahuljice s cimetom Pahuljice s kakaom
Cimet

Šećer

Med

Brašno

Sol

Prašak za pečenje

Kokosovo ulje

Voda

Vanili-šećer

1 žličica

50 g

2 žlice

240 g

Prstohvat

1 žličica

65 ml

100 ml

1 vrećica

Kakao

Šećer

Med

Brašno

Sol

Prašak za pečenje

Kokosovo ulje

Voda

Vanili-šećer

1 žlica

50 g

2 žlice

200 g

Prstohvat

1 žličica

65 ml

100 ml

1 vrećica

Dodatni sastojci za ekstra hrskavost:

3 žličice šećera

2 žličice cimeta

1 žlica otopljenog kokosovog ulja

Dodatni sastojci za ekstra hrskavost:

3 žličice šećera

1 žlica otopljenog kokosovog ulja

 

   Za pahuljice s cimetom: U zdjelu promiješajte šećer, med, otopljeno kokosovo ulje, vanili-šećer, cimet i sol. Dodajte brašno, prašak za pečenje i vodu. Miješajte dok ne dobijete ljepljivu homogenu smjesu. Ako je tijesto premekano, dodajte još jednu žlicu brašna i mijesite dok nije glatko. Tijesto treba izgledati kao da se mrvi, treba biti ljepljivo, rastezljivo i meko. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela.

Za pahuljice s kakaom: U zdjelu promiješajte šećer, med, otopljeno kokosovo ulje, vanili-šećer i sol. Dodajte brašno, prašak za pečenje, kakao i vodu. Miješajte dok ne dobijete ljepljivu homogenu smjesu. Ako je tijesto premekano, dodajte još jednu žlicu brašna i mijesite dok nije glatko. Tijesto treba izgledati kao da se mrvi, treba biti ljepljivo, rastezljivo i meko. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela.

Između dva papira za pečenje, izvaljajte prvo jedan dio tijesta na debljinu od 2-3 mm. Uklonite gornji papir za pečenje te preko cijelog tijesta kistom namažite tanki sloj kokosovog ulja posipajte s pola mješavine šećera i cimeta ili samo šećerom. Potom izvaljano tijesto prebacite na protvan i nožem za pizzu režite tanke trakice, prvo u jednom smjeru, te potom okomito kako biste dobili sitne kvadratiće, poput malih keksića. Ponovite isti postupak s drugim polovicom tijesta. Tako pripremljeno tijesto stavite peći na 160°C, oko 10-15 minuta. Pratite kako se boja tijesta na rubovima mijenja jer će se rubovi prvi ispeći. Kad rubovi dobiju zlatnu boju, izvadite protvan iz pećnice te špatulom izdvojite taj dio pahuljica. Vratite protvan u pećnicu na dodatne 3 min, te ponovite postupak odvajanja rubnih dijelova pahuljica. Nakon još 3 min pečenja, sve bi pahuljice trebale biti gotove. Osim toga, važno je napomenuti da će pahuljice pri vađenju iz protvana djelovati meke i nedovoljno hrskave, međutim dok se hlade ona se suše i postaju hrskave.

Uživajteu ovim pahuljicama uz najdraže mlijeko!